Nuoret istuttivat Accountorin Kasvunmetsää vanhalle turvesuolle: ”Teemme oman osuutemme ilmaston eteen”
4H-järjestö ja Accountor työllistivät nuoria kesäkuun alussa Pohjois-Pohjanmaalla. Tuure Lohilahti ja Lennart Härkönen saavat istutuksilta työkokemusta, omaa rahaa ja rusketuksen pintaan.
Aurinko paahtaa ja itikat inisevät Utajärvellä Taimiteko-istutuksilla. Paikalliset, istutuksilta kesätöitä saaneet nuoret harppovat istutusmaalla tarmokkaasti pottiputket kädessään.
Muhoslaiset Tuure Lohilahti, 16, ja Lennart Härkönen, 15, ovat kumpikin istuttaneet kahden päivän aikana tähän mennessä 940 taimea.
”Tulimme tänne tänään jo seitsemältä. Huomiselle jää vielä vähän taimia istutettavaksi”, Lohilahti kertoo.
Pohjois-Pohjanmaalla Utajärvellä sijaitseva Pehkeensuo on vanha turvesuo, joka pääsee uuteen käyttöön Taimiteon istutusmaana. 4H-järjestön Taimiteko-toiminta työllistää nuoria puun taimien istuttajina ja tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden kompensoida hiilidioksidipäästöjään.
Talous- ja palkkahallinnon palvelu- ja ohjelmistoyritys Accountorille istutetaan Pehkeensuolle yhteensä 8 500 kuusen ja männyn taimea. Accountorlaisten oman metsän nimeksi tulee Accountorin Kasvunmetsä.
”Vastuullisuus on liiketoimintamme ytimessä. Tämä tarkoittaa ensisijaisesti luottamuksellisuutta ja tietojen vastuullista käsittelyä. Vastuullisuus tarkoittaa meille myös konkreettisia tekoja. Tänä kesänä se tarkoittaa ympäristöön ja nuoriin panostamista. Siksi Accountor osallistuu 4H-järjestön Taimitekoon”, kertoo Accountorin markkinointi- ja viestintäjohtaja Katarina Ylikorkala.
”Eniten oppii työssä”
Nuoret tekevät istutuksilla kuuden tunnin työpäiviä. Lohilahdelle ja Härköselle on molemmille hyvin tärkeää, että he saivat kesätöitä.
”On kiva saada työkokemusta ja omaa rahaa käytettäväksi. Lisäksi on kivaa saada tekemistä käsille, ei jaksa olla kotona ja urheilemassa koko kesää”, Lohilahti pohtii.
”Saahan täältä myös kivan rusketuksen”, Härkönen sanoo ja molempia istuttajia naurattaa.
Lohilahti ja Härkönen olivat molemmat jo viime vuonna istuttamassa taimia Taimiteossa. Viime vuoden kokemuksesta on heidän mukaansa jonkin verran hyötyä tänä vuonna.
”Tiedämme nyt, mitä teemme. Saimme 4H:lta hyvän koulutuksen istutustyöhön, mutta silti ajattelen, että eniten oppii tässä itse työssä”, Lohilahti sanoo.
Taimiteko kartuttaa työkokemusta
Taimiteko-toiminnassa luodaan Suomeen hiilinieluja istuttamalla kuusen ja männyn taimia alueille, jotka eivät ole aktiivisen metsä- ja maatalouden tai turvetuotannon piirissä. Istuttajat ovat alle 18-vuotiaita, pääasiassa peruskoulun päättäviä nuoria, jotka saavat samalla tärkeää työkokemusta.
”Tänä vuonna istutustöihin tuli noin 30 hakemusta”, kertoo Mirja Mertala, Utajärvelle istuttajia rekrytoineen Muhoksen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja.
Lennart Härkösellä ei ole Taimiteon lisäksi muuta aiempaa työkokemusta. Taimiteko on myös hänen ainoa työnsä tänä kesänä. Tuure Lohilahti taas on aiemmin pyörittänyt ystäviensä kanssa kioskia 4H-yrittäjänä. 4H-yritys on 13–28-vuotiaille nuorille suunnattu pienimuotoisen yrittäjyyden malli, ja 4H-yrityksen voi perustaa nuori, joka haluaa työllistää itse itsensä.
Accountorin Kasvunmetsästä tulee 4,25 hehtaarin kokoinen. Kesällä 2021 Taimitekoja tehdään 15:ssä eri kohteessa, ja koko Suomessa nuoret istuttavat yli 95 hehtaaria uutta metsää. Lohilahti ja Härkönen kertovat miettineensä myös taimien istuttamisen ilmastovaikutusta.
”Tämä on hyvää duunia siksikin, että teemme oman osuutemme ilmaston eteen”, Lohilahti sanoo.
Accountor on talous- ja henkilöstöhallinnon ohjelmistoratkaisuihin sekä ulkoistuspalveluihin erikoistunut konserni, jonka palveluksessa on noin 2200 ammattilaista 7 maassa. Yhtiön toiminta-ajatuksena on auttaa asiakkaitaan hyödyntämään modernin teknologian ja digitalisoinnin tarjoamia mahdollisuuksia jokapäiväisessä tekemisessään. Yhtiön pääkonttori on Espoossa. Suomen lisäksi yhtiö toimii Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Hollannissa, Venäjällä ja Ukrainassa. Accountor-konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 221 M€. www.accountor.com
Valtakunnallisen nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnassa työllistetään suomalaisia nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja istuttamalla kuusen- ja männyntaimia alueille, jotka eivät ole enää aktiivisen metsä- ja maatalouden tai turvetuotannon piirissä. Tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä, mikä tarkoittaa noin 20 miljoonaa puuta.